האם המכור לקנאביס הוא אדם חלש? חוסן נפשי בגמילה מקנאביס

לעיתים נדמה לנו שלעולם לא נהיה חזקים מספיק כדי להגיד "לא" כאשר יעבירו לנו את הג'וינט. בזמן שאנחנו עושים אין ספור ניסיונות גמילה מקנאביס, יש סביבנו אנשים שמעשנים לעיתים רחוקות בלי שעניין זה יהווה להם קושי.

אם רק היינו חזקים יותר היינו יכולים להגיד לא לקנאביס.
אם רק היינו מצליחים לקבל החלטה הכל היה נראה אחרת.

מהו חוסן נפשי בהקשר של התמכרות לקנאביס?

כשאנחנו חושבים על חוסן נפשי לרוב אנחנו מתכוונים ליכולת שלנו להתמודד עם קשיים בחיים, מצבי משבר, ומכשולים העומדים בדרך למטרות שהצבנו. אנשים שיכולות אלו מפותחות אצלם נתפסים כאנשים חזקים.
אבל בפועל, העניין קצת יותר מורכב מזה, במיוחד כשמדובר בהתמודדות עם התמכרות לקנאביס.

חוסן נפשי ודפוסי עישון קנאביס

אלירן, בן 26, סיים את התואר הראשון בהצטיינות וזאת לאחר שירות צבאי מלא וטיול של תשעה חודשים בדרום אמריקה.

ניסים, בן 26, עדיין לא החליט מה ללמוד או לעשות בחיים וזאת לאחר שירות צבאי אותו עזב באמצע, טיול של שנה וחודשיים בדרום אמריקה אשר ההורים עזרו לממן וכרגע מחליף עבודות מזדמנות כל כמה חודשים.

על פניו, אלירן נראה חזק יותר מבחינה נפשית, הוא כובש מטרות, פחות "נמרח" ועובר משלב חיים אחד לבא אחריו ביעילות.

הקשר בין חווית הילדות להתמכרות לקנאביס

כשאלירן היה ילד הוא זכה לתשומת לב רבה מההורים ומהמשפחה העוטפת והגיע לתקופת הנעורים עם יכולת חברתית מפותחת וביטחון עצמי. מה שאפשר לו לחוות תחושה של שייכות לקבוצת בני גילו.

ניסים לעומת זאת חווה תסכול רב בעקבות חוסר הזמינות של הוריו ועבר משבר כאשר התגרשו שהיה בן חמש. כשהגיע לתקופת הנעורים ליוותה אותו תחושה שהחיים קשוחים ושהוא לא אהוב, מה שגרם להיעדר יכולת חברתית שתאפשר לו להשתייך לקבוצת בני גילו.

חוויות הילדות שלנו הן אלו המעצבות את התפיסה שלנו לגבי המציאות, אין ספק שאלירן חווה את המציאות כיציבה ולא מאיימת בזמן שניסים חווה אותה כדבר שביר שיכול להתפרק בכל רגע.

הערכת החוסן הנפשי מעבר לסטיגמת ההתמכרות

בפועל, ההתמודדות של ניסים הייתה הרבה יותר מרשימה, הרבה יותר אחריות נפלה על כתפיו כבר בגיל חמש כשהוריו התגרשו והוא היה צריך להתמודד עם הרבה יותר אתגרים חברתיים במהלך נעוריו, הוא חווה נקודות שבירה רבות יותר ופגש מציאות "מכוערת" יותר.

כדי לקבל תמונה מדויקת מידת החוסן הנפשי שלנו צריכה להימדד אל מול סך ההתמודדויות שעברנו בחיים ולא לפי התוצאה הסופית בלבד. מה גם שחוסן נפשי זה משהו שאפשר לפתח – זו הסיבה שיוצא לנו לראות שאנשים שעברו חיים קשים מצליחים להתמודד עם משברים בצורה טובה יותר, גם אם הפריחה שלהם הייתה מאוחרת יחסית לקבוצת הגיל שלהם.

חוסן נפשי בתהליך הגמילה מקנאביס

כשאנחנו עוברים תהליך גמילה מקנאביס צפים בנו הרבה דברים אותם הקנאביס טשטש. חשוב שנפגוש את אותם הדברים דרך נקודת מבט שלוקחת בחשבון את כל מה שעברנו בחיים ואת יכולת ההתמודדות האמיתית שלנו, ולא דרך נקודת מבט ביקורתית והשוואתית שלוקחת בחשבון רק את התוצאות שהשגנו.

בסופו של דבר, החוסן הנפשי שלנו בהתמודדות עם התמכרות לקנאביס אינו נמדד רק ביכולת להימנע מעישון, אלא גם ביכולת להתמודד עם האתגרים שעולים בתהליך הגמילה ולבנות חיים משמעותיים ומספקים ללא תלות בקנאביס.

יש לכם שאלות נוספות? צרו קשר.

אולי יעניין אתכם גם...

אולי יעניין אתכם גם...

דילוג לתוכן